Balatonboglár az alternatív kultúra színtere – Balatonboglár a kultúra alternatív színtere

Az első alkalom MÁJUS 20.

Meghívott vendég : Várkonyi András

Téma: Botrány a vasutasüdülőben – a szemtanú elbeszélése

1973. június 29-én Pauer Gyulát a balatonboglári MÁV-üdülőben civil rendőrök provokálták, majd beszállították a rendőrségre, ahol a kápolnáról és a kiállításokról faggatták. 1973. július 2-án Pauert a 29.-i dulakodás miatt a Lengyeltóti Járásbíróság hivatalos személy elleni erőszak vádjával négy hónap börtönbüntetésre ítéli. (A Kaposvári Megyei Bíróság október 25-én az ítéletet két év próbaidőre felfüggesztette, továbbá 2000 Ft pénzbírságot rótt ki Pauerre.

Beszélgetéssorozat meghívott vendégekkel és a helyi kulturális élet aktív szereplőivel.
A Kultháló program elsődleges célja a helyi közösségek bevonása a művészeti és kulturális életbe. Ez nem elképzelhető a meglévő hagyományok ismerete és átadása nélkül.

A Kultháló programban 2023-ban tervezett beszélgetéssorozat felöleli az elmúlt közel fél évszázad legjelentősebb Balatonboglárhoz kapcsolódó olyan kulturális szerveződését, mozgalmát vagy eseményét, amelyek az alternatív/underground kultúra szempontjából kiemelkedőek. Ez a beszélgetéssorozat folytatása a 2022-es Kultháló programban megkezdett helyi identitás/helyi emlékezet beszélgetéseknek. Az egyes beszélgetések másfél, két órás időtartamban kerülnek megrendezésre és rögzítésre kerülnek.

A sorozat íve a hetvenes évek elején a kápolnában tartott műteremtárlatoktól indul, érinti a nyolcvanas években a Kaposvári Színház legendás nyári színházi előadásait, az alternatív zenei élet fejlődését a nyolcvanas és kilencvenes években, illetve az ebből kialakuló Ifiklub történetét, az ezredforduló médiaműhelyét és a rock tehetségkutató fesztivál, a jazz fesztivál és a népzenei fesztivál kialakulását. A beszélgetések napjaink fiatal boglári alkotóival ér véget, akik az alternatív és avantgarde zene és képzőművészet hagyományait viszik tovább alkotóként vagy kutatóként.

A beszélgetéssorozat elsősorban a helyben élőknek és a környező települések avantgarde és alternatív kultúrára kíváncsi közösségének szól. Május végétől június végéig és augusztus végétől novemberig két-három hetente lesznek a beszélgetések (az időpontokat külön műsorfüzetben és facebook eseményben is megjelenítjük).

Tervezett időpontok és résztvevők:

Május 20.

Június 3.

Szeptember 2.

Szeptember 16.

Szeptember 23.

Október 14.

Október 23.

November 11.